Askja reizen naar de vulkaan is natuurlijk een van de vele dingen die je moet doen als je op IJsland bent. Het is dan ook een van de meest populaire uitstapjes wanneer men bij het meer van Mývatn verblijft.

In deze omgeving reis je door de meest extreme landschappen van IJsland, gevuld met de natuurlijke wonderen waarom IJsland meestal wordt bezocht. Dit zijn de maanlandschappen waar de beroemde astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins in 1969 werden opgeleid voor hun reis naar de maan.

Askja reizen: DE CALDERA VAN DE ASKJA VULKAAN

De omgeving heeft een indrukwekkende geologie. De Askja vulkaan zelf heeft een caldera, een komvormige krater die is gevormd door de vulkanische activiteit. In het verleden ging men er vanuit dat een caldera werd gevormd wanneer een vulkaaneruptie ‘het dak van de vulkaan’ eraf blies. Dat bleek slechts in enkele gevallen waar te zijn, want in de regel wordt een caldera gevormd wanneer grote hoeveelheden pyroclastisch materiaal door de vulkaan worden uitgestoten en ‘het dak’ instort, wanneer dit niet meer wordt ondersteund.

De enorme caldera van de Askja vulkaan is centraal gelegen in het bergmassief Dyngjufjöll. Dyngjufjöll is een vulkanische bergketen in het lavaveld Odadahraun in de IJslandse hooglanden. De bergketen Dyngjufjöll is globaal gelegen tussen de gletsjerrivieren Skjalfandafljot naar het westen en Jökulsá á Fjöllum in het oosten en 15 km ten noorden van Vatnajokull.

In het Dyngjufjöll gebergte dat de Askja omringt ligt ook de indrukwekkende Drekagil, ofwel de Drakenkloof. Daarnaast liggen niet ver van de Askja vulkaan nog twee andere schitterende bezienswaardigheden: de tafelberg Herðubreið en de warme gletsjergrotten van Kverkfjöll.

GESCHIEDENIS VAN DE ASKJA VULKAAN

De Askja vulkaan was tot 1875 in feite onontgonnen gebied en nooit was er onderzoek gedaan. In 1874-1875 was er echter een reeks van vulkanische uitbarstingen, die resulteerde in een zeer krachtige uitbarsting waarbij zo’n 20 miljard kubieke meter as en puimsteen de lucht in werd geslingerd.

Veel van dit vulkanisch materiaal ligt nu op de bodem van het kratermeer Öskjuvatn. Öskjuvatn vormde zich binnen enkele jaren na de grote Askja eruptie en beslaat een oppervlakte van 11 vierkante kilometer. Het is het diepste meer van IJsland, namelijk 217 meter. De laatste uitbarsting in Askja vond plaats in het najaar van 1961.

In 1997 werd er nog een waarschuwing gegeven toen er flinke seismische activiteit plaatsvond, maar die werd binnen een paar dagen weer ingetrokken.

Natuurlijk gaat de geschiedenis van de Askja vulkaan verder terug dan 1874. Het omliggende Dyngjufjöll gebergte is ontstaan tijdens de laatste ijstijd en de vulkaan Askja is ontstaan aan het einde van de ijstijd bij een grote uitbarsting. Water is opgebouwd in de krater, de temperatuur is variabel – het is gemiddeld ongeveer 30 ° C.

Askja reizen naar de vulkaan, dit extraatje zal je vakantie onvergetelijk maken.