Hiken in IJsland – Reisverhaal Laugavegur 2023

In de zomer van 2023 nam reiziger Anna Rottier deel aan onze 6-daagse Laugavegur groepswandelreis. Lees hier alles over de duizelingwekkende hoogte-, en soms ook dieptepunten in haar reis. “Hop, verstand op nul en lopen maar”, aldus Anna. En zo geschiedde.

Tekst en foto’s: Anna Rottier

Dag 1 en 2 | Aankomst op IJsland en vertrek naar Landmannalaugar

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ De gevleugelde woorden van Pipi Langkous, die menig angsthaas over de streep trekt – uit z’n comfortzone – om iets te ondernemen wat ie wel wilde maar niet durfde…

Een week lang wandelen door de natuur, verstand op nul en lopen maar. Iets waar ik sinds mijn burn-out zo naar had verlangd, maar geen knoop over kon doorhakken, wat ook wel weer terug te voeren was op de burn-out, daar niet van. Maar toen mijn vakantie in Zweden niet doorging, greep ik mijn kans. Er was onlangs nog een mail van Creating Stories binnengekomen met last-minute plekken, waardoor de keuze eigenlijk al gemaakt was voor me: een 85 km hike in IJsland.

Ik ging alleen – zoonlief kreeg ik niet zover, en omdat het zo kortdag was had ik verder niemand meegevraagd – met een gids en een groep mij volstrekt onbekende mensen mee; ik wist niet eens waarvandaan. Achteraf besefte ik dat ik nieuwsgierig was geweest naar de andere Nederlanders. Maar in de bus die ons naar Landmannalaugur zou brengen, het startpunt van de hike, bleek ik de enige met de Nederlandse nationaliteit…

De eerste ooooh’s en aaaaah’s
Na uren stuiterend over een eindeloos wasbord van zand en gruis – je ingebouwde schokdempers krijgen een opkalefater – door een landschap dat snakt naar een paar druppels regen en met grote brokken gestolde lava aan de voet van oeroude bergen komen we aan op een soort basis waar hele drommen wandelaars om de beurt het IJslandse gebergte in gekatapulteerd zullen worden.

We lunchen met veganistische broodjes, pakjes sinaasappelsap en een stuk fruit. En… we mogen een duik nemen in een van de thermische baden. Nou ja een duik… daarvoor is het niet diep genoeg. Je kunt erin gaan zitten op je kont of als een reptiel over de bodem kruipen. Het water stroomt uit de berg. Het lijkt verkoelend. Maar hoe dichter je bij de stoom komt hoe heter het water. Het is minstens 40 graden. Als ‘t niet warmer is.

Om 13 uur begonnen we met lopen. Vijf uur lang vergaapten vijftien monden zich met langgerekte ooooh’s en aaaaah’s aan het vulkanische gebergte en de schitterende vergezichten, de gigantische gletsjers, de stomende geisers alsof je door het decor van een gothic film wandelt.

Even los van alles
Nee dit had ik niet willen missen. Maar even contact met het thuisfront miste ik wel. En ik bedacht me opeens dat er zoveel mis kon gaan, niet alleen hier met mij tijdens het wandelen in het gebergte (je wil hier niet uitglijden en een been breken) maar ook thuis, met m’n ouders, m’n zoon, m’n lief en dan weet niemand me te vinden! Stel je voor…

Daar moest ik maar even niet aan denken. Ze redden zich allemaal wel een paar dagen zonder mij. Heus! Dat doen ze normaal ook. Dus nu moest ik vooral genieten van het een paar dagen volledig ‘los’ zijn van alles en iedereen, en even helemaal met mezelf opgaan in de natuur. Het waren maar een paar dagen. Zes om precies te zijn. Niet eens een volle week! Hop, verstand op nul en lopen maar.