Op IJsland vind je een groot aantal warme badjes, soms is het een poel of beekbedding, soms ook is hij vormgegeven door het maken van een opvangbak. Maar allemaal worden ze direct gevoed met natuurlijk warm water.

Een bezoek aan een warmwaterbron kan niet vergeten worden wanneer je naar IJsland gaat. Badderen in een thermaalbad of een zogehete hotpot hoort bij het land en zijn gewoontes.

Hieronder zie je een kaart, waar de belangrijkste badjes met een rode stip zijn aangeven. Als je daarop klikt, krijg je een detailkaart te zien met de exacte locatie.

Natuurlijk verwarmde zwembaden

Naast de natuurlijke warme badjes zijn er ook natuurlijk verwarmde zwembaden. Deze zwembaden zijn gemaakt door de IJslanders en dus geen natuurverschijnsel. De baden worden echter wel gevuld met het geothermisch warm water en beschikken vaak over meer voorzieningen, waaronder kleedruimtes, douches en vaak ook een sauna. Om deze baden te bezoeken betaal je entreegeld.

De meest bekende op IJsland is de Blue Lagoon in Grindavík. De Blue Lagoon is uniek in zijn soort, het beschikt over melkachtig blauw water. Het water bestaat uit drie ingrediënten: silica, algen en mineralen. Door de populariteit van de Blue Lagoon, met name onder de toeristen, kan het er erg druk zijn.

In de loop der jaren zijn er verschillende alternatieven baden bijgekomen. We noemen er een aantal:

  • Fontana Laugarvatn (Laugarvatn, zuidwest-IJsland)
  • Secret Lagoon (Flúðir, zuidwest-IJsland)
  • Krauma (Reykholt, West-IJsland, geopend eind 2017)
  • Vök Baths (Egilsstaðir, Oost-IJsland, geopend zomer 2019)
  • Geosea Geothermal Sea Baths (Húsavík, Noord-IJsland, geopend september 2018)
  • Mývatn Nature Baths (Mývatn, Noord-IJsland)
  • Sky Lagoon (nabij Reykjavík, geopend voorjaar 2021)
  • Forest Lagoon (Akureyri, Noord-IJsland, geopend najaar 2022)

Grettislaug is een gerestaureerd warm badje dichtbij de boerderij Reykir aan het einde van de weg 748. Zowel het badje als de boerderij worden in de Saga van Grettir de Sterke genoemd. Grettir warmde zichzelf op na een zwemtocht door het koude water vanuit het eiland Drangey op zoek naar vuur…

DE GRETTIS SAGA
De Grettis Saga, waarvan de schrijver onbekend is, is één van de populairste saga’s en stamt al uit ongeveer 1320 en speelt zich af in de 11de eeuw. Grettir krijgt al in zijn jonge jaren de bijnaam “Grettir de Sterke” vanwege zijn bovenmenselijke kracht. Hij eindigt zijn leven echter als een verstotene en moet als vogelvrijverklaarde 20 jaar zien te overleven. Dat lukt hem zowaar bijna met hulp van vrienden en familie. De laatste drie jaar houdt hij zich samen met zijn broer en zijn slaaf in leven op het eiland Drangey. De mannen leven van vogels, eieren en schapen. Het eiland kon in die tijd maar op één plaats met behulp van een touwladder worden beklommen. Uiteindelijke wisten zijn vijanden het eiland te bedwingen en Grettir te vermoorden. Glaumur, zijn slaaf die op dat moment de ladder moest bewaken, was in slaap gevallen. Grettir had inmiddels 19 jaar als balling geleefd en zou het daaropvolgende jaar weer vrij zijn. Een tragisch verhaal, maar hoogstwaarschijnlijk met een hoog waarheidsgehalte.

Welke rol speelde het Grettislaug nu in dit verhaal? Omdat Grettirs slaaf Glaumur het vuur had laten uitgaan en ze geen boot ter beschikking hadden, besloot Grettir naar het vasteland te zwemmen om vuur te gaan halen, een overtocht van 7 km door het koude water. Het warme badje van de boerderij Reykir gebruikte Grettir om weer warm te worden. Na een ontmoeting met het dienstmeisje en de boerendochter…., vertrekt Grettir met vuur weer naar het eiland.

In de Dominicus Reisgids staat mooi stukje vertaling van de Grettis Saga. (Bron: De saga van Grettir de Sterke, vertaald door Tonny Buijs i.s.m. Dasiy L Neijmann; uitgeverij Horse-shoe Publishing)

Grettislaug is ongeveer 39°C warm, enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden. Er zijn kleedkamers en omdat het warme badje op privéterrein ligt, worden er entreekosten gevraagd.

Warme badjes Grettislaug