De Westfjorden in IJsland zijn een regio die vaak wordt overgeslagen, aangezien deze ‘uit de richting’ ligt en niet op de route ligt waar de meeste highlights voorkomen. De keuze om deze prachtige regio links te laten liggen, is volkomen onterecht. De highlights van de Westfjorden bieden zoveel moois. En ja, er zijn bijzonder geïsoleerde gebieden, maar juist die desolate oorden, midden in de ruige natuur, dat is toch juist waarvoor je naar IJsland toe komt?

WESTFJORDEN VAN IJSLAND

De Westfjorden zijn de thuisbasis van enkele van de meest geïsoleerde gebieden van IJsland, maar gelukkig betekent dat niet dat ze ontoegankelijk zijn. Geloof het of niet, in dit grote deel van IJsland wonen slechts 7.400 inwoners. De Westfjorden zijn ruig en dramatisch, met onstuimige weersomstandigheden en puntige rotsen die boven het ijzige water uittorenen. Hoewel de omgeving soms gewelddadig aandoet, zijn er zeker ook bijzonder veel charmante plekken.

Je kunt er voor kiezen om de Westfjorden in een paar dagen of in enkele weken te zien. Het is net afhankelijk van je gewenste reistempo.

REIZEN DOOR DE WESTFJORDEN

Op je route langs de highlights van de Westfjorden reis je over kronkelende bergpassen en zie je dat veel van de fjorden onbewoond zijn. Hierdoor zijn het rustige wegen en heb je meer gelegenheid om te genieten van de mooie omgeving en de ongerepte natuur.

Het landschap van de Westfjorden is het oudste deel van IJsland en is zo’n 16 miljoen jaar geleden gevormd, mede door de laatste ijstijd. Sindsdien is het landschap niet veel veranderd, waardoor het zich aanzienlijk onderscheidt van andere delen van IJsland, die door vulkanische activiteit aanzienlijk jonger zijn. De diepe fjorden bieden een mooie habitat voor zeehonden, walvissen en talloze vogelsoorten.

LEUKE DORPEN IN DE WESTFJORDEN

Verspreid over de Westfjorden liggen talloze kleine en gezellige dorpjes, waarvan er sommige nauwelijks de naam ‘dorp’ mogen hebben, want het zijn eerder kleine woongemeenschapjes. Aan de zijkanten van de fjorden vindt je deze kleine woonplaatsjes, elk met zijn eigen kenmerken die de lokale tradities weerspiegelen. De meeste zijn vissersdorpjes en dat is niet vreemd: hier liggen de beste visgronden van heel IJsland.

HIGHLIGHTS VAN DE WESTFJORDEN

De natuur, de prachtige fjorden, uitgestrekte vogelkolonies en vooral de afgelegen gebieden zijn de ultieme plek voor een typisch IJslandse vakantie. Hier kunnen liefhebbers naar hartelust wandelen en genieten van de natuur.

Hornstrandir

Hornstrandir is de meest noordelijke regio van de Westfjorden en het gebied van de poolvos. Hoewel het park zeer geïsoleerd ligt, komen er toch doorgewinterde wandelaars en natuurliefhebbers op af.

Er zijn drie redenen die het gebied zijn aantrekkingskracht geven. Zo zijn er de vogelkliffen die de Hornvík baai omringen. Aan de oostkant van de baai bereikt de klif een hoogte van meer dan 500 meter en hier wemelt het van de vogels.

Aangezien er in Hornstrandir geen infrastructuur is en er relatief weinig toeristen op afkomen, is het complete gevoel van isolatie zeer sterk. Je kunt hier dagen wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Hier bevind je je midden in de natuur en is de rust ongeëvenaard.

De derde reden is dat Hornstrandir een toevluchtsoord is voor de poolvos en de kansen dat je ze hier kunt spotten zijn aanzienlijk.