• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Warme badjes op IJsland

Ontspannen in een geothermisch warm bad
|

Op IJsland vind je een groot aantal warme badjes, soms is het een poel of beekbedding, soms ook is hij vormgegeven door het maken van een opvangbak. Maar allemaal worden ze direct gevoed met natuurlijk warm water.

Een bezoek aan een warmwaterbron kan niet vergeten worden wanneer je naar IJsland gaat. Badderen in een thermaalbad of een zogehete hotpot hoort bij het land en zijn gewoontes.

 

Hieronder zie je een kaart, waar de belangrijkste badjes met een rode stip zijn aangeven. Als je daarop klikt, krijg je een detailkaart te zien met de exacte locatie.

Natuurlijk verwarmde zwembaden

Naast de natuurlijke warme badjes zijn er ook natuurlijk verwarmde zwembaden. Deze zwembaden zijn gemaakt door de IJslanders en dus geen natuurverschijnsel. De baden worden echter wel gevuld met het geothermisch warm water en beschikken vaak over meer voorzieningen, waaronder kleedruimtes, douches en vaak ook een sauna. Om deze baden te bezoeken betaal je entreegeld.

De meest bekende op IJsland is de Blue Lagoon in Grindavík. De Blue Lagoon is uniek in zijn soort, het beschikt over melkachtig blauw water. Het water bestaat uit drie ingrediënten: silica, algen en mineralen. Door de populariteit van de Blue Lagoon, met name onder de toeristen, kan het er erg druk zijn.

In de loop der jaren zijn er verschillende alternatieven baden bijgekomen. We noemen er een aantal:

  • Fontana Laugarvatn (Laugarvatn, zuidwest-IJsland)
  • Secret Lagoon (Flúðir, zuidwest-IJsland)
  • Krauma (Reykholt, West-IJsland, geopend eind 2017)
  • Vök Baths (Egilsstaðir, Oost-IJsland, geopend zomer 2019)
  • Geosea Geothermal Sea Baths (Húsavík, Noord-IJsland, geopend september 2018)
  • Mývatn Nature Baths (Mývatn, Noord-IJsland)
  • Sky Lagoon (nabij Reykjavík, geopend voorjaar 2021)
  • Forest Lagoon (Akureyri, Noord-IJsland, binnenkort geopend, waarschijnlijk zomer 2022)

Op deze kaart vind je een mooi overzicht van verschillende warme badjes. Er zijn er echter nog veel meer zoals te zien op de pagina. Ben je juist geïnteresseerd in de (oude) natuurlijke warme badjes op IJsland, die vaak ook een historische achtergrond hebben met een mooi bijpassend verhaal (zoals het Grettislaug in Skagafjördur), bestel dan bij ons het boek Thermal Pools in Iceland (B08). Voor de liefhebber écht de moeite waard!

Wanneer je bij ons een rondreis boekt, krijg je niet alleen de Dominicus Reisgids van IJsland, maar ook een routebeschrijving. Je bent uiteraard ook van harte welkom bij ons op kantoor, maar maak altijd eerst even een afspraak. Dan nemen we ruim te tijd om je IJslandreis met je te bespreken en kunnen we je natuurlijk nog meer over deze warme badjes vertellen.

Grettislaug is een gerestaureerd warm badje dichtbij de boerderij Reykir aan het einde van de weg 748. Zowel het badje als de boerderij worden in de Saga van Grettir de Sterke genoemd. Grettir warmde zichzelf op na een zwemtocht door het koude water vanuit het eiland Drangey op zoek naar vuur…

 

DE GRETTIS SAGA

De Grettis Saga, waarvan de schrijver onbekend is, is één van de populairste saga’s en stamt al uit ongeveer 1320 en speelt zich af in de 11de eeuw. Grettir krijgt al in zijn jonge jaren de bijnaam “Grettir de Sterke” vanwege zijn bovenmenselijke kracht. Hij eindigt zijn leven echter als een verstotene en moet als vogelvrijverklaarde 20 jaar zien te overleven. Dat lukt hem zowaar bijna met hulp van vrienden en familie. De laatste drie jaar houdt hij zich samen met zijn broer en zijn slaaf in leven op het eiland Drangey. De mannen leven van vogels, eieren en schapen. Het eiland kon in die tijd maar op één plaats met behulp van een touwladder worden beklommen. Uiteindelijke wisten zijn vijanden het eiland te bedwingen en Grettir te vermoorden. Glaumur, zijn slaaf die op dat moment de ladder moest bewaken, was in slaap gevallen. Grettir had inmiddels 19 jaar als balling geleefd en zou het daaropvolgende jaar weer vrij zijn. Een tragisch verhaal, maar hoogstwaarschijnlijk met een hoog waarheidsgehalte.

Welke rol speelde het Grettislaug nu in dit verhaal? Omdat Grettirs slaaf Glaumur het vuur had laten uitgaan en ze geen boot ter beschikking hadden, besloot Grettir naar het vasteland te zwemmen om vuur te gaan halen, een overtocht van 7 km door het koude water. Het warme badje van de boerderij Reykir gebruikte Grettir om weer warm te worden. Na een ontmoeting met het dienstmeisje en de boerendochter…., vertrekt Grettir met vuur weer naar het eiland.

In de Dominicus Reisgids staat mooi stukje vertaling van de Grettis Saga. (Bron: De saga van Grettir de Sterke, vertaald door Tonny Buijs i.s.m. Dasiy L Neijmann; uitgeverij Horse-shoe Publishing)

Grettislaug is ongeveer 39°C warm, enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden. Er zijn kleedkamers en omdat het warme badje op privéterrein ligt, worden er entreekosten gevraagd.

Wil je langs een van deze geothermische badjes reizen?

Bekijk hier ons aanbod IJslandreizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge