2 dagen Zuid-IJsland vanuit Reykjavík

Ontdek de mooiste plekjes van IJsland met deze 2-daagse ‘groepsreis’

Dit 2-daags avontuur in het zuiden van IJsland is ideaal voor de reiziger die niet in het bezit is van een huurauto en deze excursie vanuit Reykjavík wil ondernemen.

Tijdens deze 2 dagen kom je verschillende hoogtepunten tegen als de Seljalandsfoss waterval, de Skogafoss waterval, het Skaftafell National Park, het Vatnajökull National Park, het Jökulsárlón ijsbergenmeer, de Eyjafjallajokull gletsjer, het kustplaatsje Vík, Reynisfjara met de bijzondere zwarte stranden en basaltzuilen en bij goed weer uitzicht op de vulkaan Hekla.

Tevens staat er een bezoek aan een natuurlijke ijsgrot op het programma (in de winter). In de maanden van mei tot en met oktober kun je een boottocht maken op het Jökulsárlón.

Highlights:

 • Seljalandsfoss
 • Vatnajökull
 • Vík
 • Noorderlicht (in de wintermaanden)
 • Jökulsárlón Glacier Lagoon boottocht
 • Natuurlijke ijsgrot
 • Skogafoss
 • Skaftafell
 • Diamond Beach
 • Reynisfjara, zwarte zandstrand

Meer informatie

Op basis van een 2-persoonskamer:

 • Met gedeelde douche en toilet: € 555  p.p.
 • Met eigen douche en toilet:  € 638  p.p.
 • Kinderen (6 t/m 15 jaar): 25% korting
 • Pick-up en drop-off in Reykjavík
 • 1 overnachting in kamer met douche/toilet of met gedeelde faciliteiten (omgeving Skaftafell)
 • Ontbijt in het hotel
 • Engelssprekende gids
 • Gegidste tour in ijsgrot
 • Gratis wifi aan boord van de bus
 • Warme kleding in lagen (wol, fleece of synthetisch, geen katoen)
 • Waterproof jas en broek
 • Muts en handschoenen
 • Goeie wandelschoenen

Nadat we je hebben opgehaald in de buurt van je accommodatie in het centrum van Reykjavík, laten we de beschaving achter ons en gaan we oostwaarts langs de zuidkust. We passeren prachtige lavavelden bedekt met groen mos en reizen langs schilderachtige kleine boerderijen en kleine dorpjes. Uiteindelijk zullen we verschillende grote vulkanen passeren, zoals Hekla, Katla en Eyjajfjallajökull. Dit zijn enkele van de grootste vulkanen in IJsland!

Onze eerste stop is bij de Seljalandsfoss-waterval, een van de beroemdste watervallen van IJsland. Het ligt aan de voet van Eyjafjallajökull en het water is afkomstig van de gletsjer. In de zomer is het veilig om het pad achter de waterval te nemen, maar in de winter is het meestal bevroren en daarom gesloten.

Niet ver van hier komt de volgende stop bij de Skógafoss-waterval, een andere majestueuze waterval waar het water van de 18 verdiepingen hoge kliffen naar beneden stort. Skógafoss werd gebruikt als filmlocatie voor de tv-show “Vikings” en het laatste seizoen van “Game of Thrones.” Het wordt beschouwd als een van de mooiste watervallen in IJsland.

Binnenkort stoppen we weer, dit keer aan de zeekust. Het beroemde zwarte zandstrand van Reynisfjara is een van de meest bezochte plaatsen in IJsland. De spannende rotsformaties, verborgen grotten, uitstekende zeestapels en lange, zwarte zandkust betoveren ieders geest!

Voor de lunch stoppen we bij een nabijgelegen stadje genaamd Vík í Mýrdal, waar er een spectaculair uitzicht is op de Reynisdrangar-zeestapels vanuit het raam van ons restaurant. De stad is de thuisbasis van een idyllisch kerkje dat we ook zullen bezoeken.

Terwijl we verder rijden door het grootste lavaveld van heel Europa, komen we langs een aantal echt magische landschappen. Binnenkort maken we nog een stop bij Kirkjubæjarklaustur, wat zich vertaalt naar “Church Town Monastery”, een klein dorpje met een behoorlijk interessante geschiedenis. Na wat verfrissingen gaan we verder naar het oosten door een grote uitbreiding van zandvlakten, een gebied van zwarte lava, zand en as van ongeveer 700 vierkante kilometer (270 vierkante mijl).

Terwijl we genieten van de ongeëvenaarde panorama’s, zal onze gids de geschiedenis en geologie van het gebied uitleggen. Hij / zij zal ons meer vertellen over de beroemdste vulkaanuitbarstingen en hoe de lokale bevolking omging met de barre omstandigheden in de oude tijden.

Als we onze rit naar het oosten vervolgen, komen al snel gletsjers in zicht. Nadat we door de enorme zandvlakte zijn gegaan, zien we de uitlaten van de machtige Vatnajökull, de grootste ijskap van Europa.

Bij het naderen van de gletsjer stoppen we bij het prachtige Skaftafell Nature Reserve in het Nationaal Park van Vatnajökull. Het is een van de meest pittoreske gebieden in IJsland en een perfecte fotografieplek voor zowel amateurs als professionals. We rijden ook langs de hoogste top van IJsland, Hvannadalshjúkur, die 2.110 meter (6.992 voet) hoog is.

De volgende stop is bij de Jökulsárlón gletsjerlagune, het kroonjuweel van de natuurlijke wonderen van IJsland. Deze gletsjerlagune werd gevormd door een smeltende gletsjer genaamd Breiðamerkursjökull. Op het punt waar de smeltende gletsjer de zeespiegel bereikt, breken massieve stukken los van de gletsjertong.

Deze ijsbergen beginnen over de lagune naar de oceaan te drijven. Het meer zelf is ongeveer 75 verdiepingen diep en sommige van de drijvende ijsbergen kunnen tot 20-30 meter (65-98 voet) hoog zijn. Dit is waar de uitdrukking “het topje van de ijsberg” vandaan komt! Het landschap is zo’n buitenaards gezicht dat het niemand onberoerd laat. Het is geen wonder waarom Jökulsárlón een van de favoriete plekken van de bezoekers in IJsland is!

We bereiken ons landhotel in het Jökulsárlón-gebied rond etenstijd. De kamers zijn vriendelijk, eenvoudig en hebben de allerbelangrijkste WiFi-verbinding beschikbaar. Een uitgebreid ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Gelegen tussen de bergen en de zee, het uitzicht vanuit het hotel is gewoon geweldig.

Als de omstandigheden het toelaten, is deze locatie perfect voor noorderlicht kijken tussen september en maart. Als de aurora-voorspelling activiteit laat zien en de lucht helder is, stappen we buiten onze accommodatie en controleren we ’s avonds op het verbazingwekkende noorderlicht.

Na een heerlijk ontbijt maken we ons klaar en gaan we een echte ijsgrot verkennen in de Vatnajökull-gletsjer! Begeleid door een deskundige lokale gletsjergids springen we aan boord van een monsterlijke, aangepaste Super Jeep om onze extreme bestemming te bereiken.

Gletsjers zijn echt spectaculair, maar het is niet mogelijk om ze te bezoeken zonder een speciaal opgeleide gids en de nodige apparatuur. Onze gids zal een van degenen zijn die het grootste deel van hun leven naar de “ademhaling” van het ijs heeft geluisterd. Voor dit avontuur zijn goede wandelschoenen essentieel. Je moet stevige, waterdichte wandelschoenen dragen die je enkel bedekken, omdat we stijgijzers aantrekken voor de korte wandeling naar de grot.

We hebben tijd om de ijsgrot te verkennen en een tijdje binnen te blijven, foto’s te maken en te genieten van het moment. Het wordt koud, dus vergeet niet om je in vele lagen te kleden. Houd er rekening mee dat je een helm draagt, dus zorg ervoor dat je wintermuts onder een helm past.

Na de surrealistische ervaring van de ijsgrot is het tijd om terug te gaan naar Reykjavik. Het is een lange rit, maar we zullen nog een stop maken bij de Jökulsárlón gletsjerlagune. Het is leuk om het in verschillende licht- en weersomstandigheden te zien, omdat de plaats er nooit twee keer hetzelfde uitziet!

We bezoeken ook het nabijgelegen Diamond Beach (ook wel het Crystal Beach genoemd). Dit is de plek waar grote ijsbrokken de zee bereiken en na het polijsten op de wal worden aangespoeld. Sprankelende ijsrotsen sieren de zwarte zandkust voor honderden meters, waardoor het een onvergetelijke ervaring is om ertussen te wandelen. Sommige stukken zijn klein zoals diamanten, maar andere kunnen zo groot zijn als de grootte van tien personen.

Vanaf hier gaan we terug naar Reykjavík met slechts een paar korte stops onderweg. We zetten je dan rond 21.00 uur af in Reykjavík, wat het einde markeert van ons magische tweedaagse avontuur!

Kaart 2 daagse excursie Zuid-IJsland

Praktisch

Vanaf 10 jaar

08:00 uur

2 dagen

Hotels en guesthouses in Reykjavík