• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Zuid-IJsland

Diverse en spectaculaire natuur waar je heel wat bezienswaardigheden kunt vinden
|

Het zuiden van IJsland is een aaneenschakeling van hoogtepunten, zowel qua geschiedenis als qua natuur. Onder andere de bekende Golden Circle, het ijsbergenmeer Jökulsárlón en het park bij Skaftafell zijn hier te vinden, maar dit is slechts een fractie van al het moois dat Zuid-IJsland te bieden heeft.

De landschappen zijn zeer afwisselend, van uitgestrekte zandvlaktes en groene valleien tot rotsachtige maanlandschappen en met mos begroeide lavavelden. Ook de hoofdstad Reykjavík en de bekende Blue Lagoon bevinden zich in het zuiden van IJsland. Wij hebben een aantal bijzondere bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Golden Circle

De drie bekendste hoogtepunten van IJsland, Þingvellir, Gullfoss en Geysir, vormen samen de Golden Circle. De ‘gouden waterval’ Gullfoss is een imposante, fotogenieke waterval, waarbij het water in twee stappen in een lange kloof valt. Bij Geysir vind je de originele geiser waar ook de naam ‘geiser’ van is afgeleid. Geysir zelf is op dit moment niet actief, maar de nabijgelegen Strokkur spuit elke 5 à 10 minuten enorme hoeveelheden water de lucht in. Het nationale park Þingvellir is niet alleen prachtig om doorheen te wandelen, het is ook historisch gezien een zeer belangrijke plaats. In het jaar 930 werd hier ’s werelds eerste parlement opgericht, het Alþingi. Þingvellir is ook de plaats waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven. Een bijzondere ervaring is dan ook om te duiken of snorkelen in de kloof Silfra, tussen deze twee platen in. Lees meer over de Golden Circle…

Vatnajökull National Park (zuid)

IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull, bedekt ongeveer 8% van het landoppervlak. In 2008 zijn de gletsjer en het omringende gebied uitgeroepen tot Vatnajökull National Park. In het zuidoosten van dit nationale park ligt het spectaculaire ijsbergenmeer Jökulsárlón, waar van eind april tot eind oktober boottochten worden gemaakt tussen de ijsschotsen door. Ook het zwarte strand aan de overkant van de weg is een bezoek waard; hier spoelen vaak schitterende ijsschotsen aan. Aan de zuidkant van de Vatnajökull ligt het park Skaftafell, dat zeer geschikt is voor wandelingen, bijvoorbeeld naar de waterval Svartifoss, die omringd is door prachtige basaltformaties. Dit gebied is ook bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld een gletsjerwandeling onder leiding van een ervaren gids. Lees meer over Skaftafell…

Geothermische gebieden

Op veel plekken in Zuid-IJsland ligt de aardwarmte dicht aan de oppervlakte, zoals in het gebied bij Geysir. Op het schiereiland Reykjanes, waar ook het internationale vliegveld van IJsland is, liggen onder andere de bekende Blue Lagoon, een geothermische spa met mineraalrijk water, en Krýsuvík, met haar pruttelende en stomende modderpoelen te midden van prachtig gekleurde bergen. Op 45 kilometer ten oosten van Reykjavík ligt het kassendorp Hveragerði, waarvan de naam is afgeleid van het woord voor hete bron, ‘hver’. Zoals te verwachten valt, zijn hier ook vele warme bronnen te vinden. Leuk om te weten is ook dat de kassen, waar onder andere bananen worden geteeld, geothermisch verwarmd worden. Lees meer over Reykjanes…

Zoals gezegd is dit slechts een fractie van al het natuurschoon dat te vinden is in dit gedeelte van IJsland. Andere plaatsen die ook zeker een bezoek waard zijn, zijn bijvoorbeeld de vulkanische Westmaneilanden (Vestmannaeyjar), de vogelrots Dyrhólaey, waar je van half juni tot half augustus papegaaiduikers kunt zien, en het zwarte strand bij Vík, met vlakbij de schitterende rotsformaties Reynisdrangar. Lees meer over Vestmannaeyjar…

 
> Naar alle regio’s op IJsland

Reizen langs deze regio

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge