Het zuiden van IJsland is een aaneenschakeling van hoogtepunten, zowel qua geschiedenis als qua natuur. Onder andere de bekende Golden Circle, het ijsbergenmeer Jökulsárlón en het park bij Skaftafell zijn hier te vinden, maar dit is slechts een fractie van al het moois dat Zuid-IJsland te bieden heeft.

De landschappen zijn zeer afwisselend, van uitgestrekte zandvlaktes en groene valleien tot rotsachtige maanlandschappen en met mos begroeide lavavelden. Ook de hoofdstad Reykjavík en de bekende Blue Lagoon bevinden zich in het zuiden van IJsland. Wij hebben een aantal bijzondere bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Golden Circle

De drie bekendste hoogtepunten van IJsland, Þingvellir, Gullfoss en Geysir, vormen samen de Golden Circle. De ‘gouden waterval’ Gullfoss is een imposante, fotogenieke waterval, waarbij het water in twee stappen in een lange kloof valt. Bij Geysir vind je de originele geiser waar ook de naam ‘geiser’ van is afgeleid. Geysir zelf is op dit moment niet actief, maar de nabijgelegen Strokkur spuit elke 5 à 10 minuten enorme hoeveelheden water de lucht in. Het nationale park Þingvellir is niet alleen prachtig om doorheen te wandelen, het is ook historisch gezien een zeer belangrijke plaats. In het jaar 930 werd hier ’s werelds eerste parlement opgericht, het Alþingi. Þingvellir is ook de plaats waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven. Een bijzondere ervaring is dan ook om te duiken of snorkelen in de kloof Silfra, tussen deze twee platen in. Lees meer over de Golden Circle.

Vatnajökull National Park (zuid)

IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull, bedekt ongeveer 8% van het landoppervlak. In 2008 zijn de gletsjer en het omringende gebied uitgeroepen tot Vatnajökull National Park. In het zuidoosten van dit nationale park ligt het spectaculaire ijsbergenmeer Jökulsárlón, waar van eind april tot eind oktober boottochten worden gemaakt tussen de ijsschotsen door. Ook het zwarte strand aan de overkant van de weg is een bezoek waard; hier spoelen vaak schitterende ijsschotsen aan. Aan de zuidkant van de Vatnajökull ligt het park Skaftafell, dat zeer geschikt is voor wandelingen, bijvoorbeeld naar de waterval Svartifoss, die omringd is door prachtige basaltformaties. Dit gebied is ook bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld een gletsjerwandeling onder leiding van een ervaren gids. Lees meer over Skaftafell.

Geothermische gebieden

Op veel plekken in Zuid-IJsland ligt de aardwarmte dicht aan de oppervlakte, zoals in het gebied bij Geysir. Op het schiereiland Reykjanes, waar ook het internationale vliegveld van IJsland is, liggen onder andere de bekende Blue Lagoon, een geothermische spa met mineraalrijk water, en Krýsuvík, met haar pruttelende en stomende modderpoelen te midden van prachtig gekleurde bergen. Op 45 kilometer ten oosten van Reykjavík ligt het kassendorp Hveragerði, waarvan de naam is afgeleid van het woord voor hete bron, ‘hver’. Zoals te verwachten valt, zijn hier ook vele warme bronnen te vinden. Leuk om te weten is ook dat de kassen, waar onder andere bananen worden geteeld, geothermisch verwarmd worden. Lees meer over Reykjanes.

Zoals gezegd is dit slechts een fractie van al het natuurschoon dat te vinden is in dit gedeelte van IJsland. Andere plaatsen die ook zeker een bezoek waard zijn, zijn bijvoorbeeld de vulkanische Westmaneilanden (Vestmannaeyjar), de vogelrots Dyrhólaey, waar je van half juni tot half augustus papegaaiduikers kunt zien, en het zwarte strand bij Vík, met vlakbij de schitterende rotsformaties Reynisdrangar. Lees meer over Vestmannaeyjar.

Regio’s IJsland

Bekijk hier onze regio’s
Golden Cirlce
Reykjanes
Skaftafell
Vestmannaeyjar