• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Silfra, duiken op IJsland tussen de continenten

Duik of snorkel tussen de tektonische platen
|

De Silfra kloof ligt in het Þingvellir Nationaal Park in IJsland. De kloof heeft zich gevormd door de uiteenbewegende tektonische platen van het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent. De Sifra kloof ligt in het Þingvallavatn meer.

Vorming van de Silfra kloof

Silfra ligt in de Þingvellirvallei in het gelijknamige nationale park. De platen drijven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uiteen, wat resulteert in een steeds maar opbouwende spanning in de aardbodem. Ongeveer elke tien jaar heeft dit tot gevolg dat er een aardschok plaatsvindt, waarbij de spanning weer een beetje wordt opgeheven. Door deze schokken zijn kloven en spleten in de bodem ontstaan. De Silfra kloof is er daar een van en ligt aan de rand van het Þingvallavatn meer. Het is een van de grootste en diepste van deze kloven.

De kloof wordt gevuld met het smeltwater van de Langjökull, de op een na grootste gletsjer van IJsland, die ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Þingvallavatn ligt. Tot een paar duizend jaar geleden stroomde dit smeltwater door een rivier rechtstreeks het meer in, maar toen bij een uitbarsting van de vulkaan Skjalbreid de lavastromen de doorgang verhinderden, ontstond het stuwmeertje Myrkavatn , waarbij het water ondergronds door het poreuze lava druppelde en over een loop van 30 tot 100 jaar zeer sterk gefilterd in het Þingvallavatn terechtkwam. Het gefilterde grondwater is bijzonder helder en drinkbaar.

Duiken in de Silfra kloof

De Silfra kloof is wereldwijd een van de populairste locaties om te duiken en wel om twee redenen. Ten eerste is de kloof precies op de breuklijn gelegen tussen het het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent. Silfra is de enige plek op aarde waar je direct tussen de twee continentale platen kan duiken of snorkelen.

De tweede reden is dat het water zo helder is dat je onder water tot wel 100 meter ver kan kijken. Daarmee krijg je een duikervaring die nergens ter wereld zó uniek is. De oorzaken voor dit buitengewoon heldere water zijn tweeledig: enerzijds is het smeltwater koud, zo’n 2-4 °C het hele jaar door en anderzijds wordt het alleen aangevoerd door de poreuze lavagesteenten en komt in het meer uit via ondergrondse putten.

De kloof bestaat uit vier secties: de Silfra Big Crack, Silfra Hall, Silfra Cathedral en Silfra Lagoon. Wanneer je gaat duiken daal je af vanaf een platform onder begeleiding af tot een maximale diepte van 18 meter.

Hoewel het Þingvallavatn een overvloed heeft aan vissoorten en met name forellen, komen deze niet veel in de Silfra kloof. Het waterleven in de kloof beperkt zich tot heldergroen “trollenhaar” en verschillende soorten algen die de kloof een magisch uiterlijk geven.

Het Þingvallavatn ligt in het Þingvellir Nationaal Park en dat maakt deel uit van de Golden Circle, een populaire toeristische route in Zuidwest-IJsland. Ook voor de niet-duikers en –snorkelaars is de omgeving van Silfra een mooie bestemming, want je kan er prachtig wandelen.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid

Bekijk hier het aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge