Ten zuidwesten van Reykjavík ligt het schiereiland Reykjanes. Hier ligt ook de internationale luchthaven van IJsland ‘Leifur Eiríksson’ bij Keflavík, op ongeveer 50 kilometer van Reykjavík. Voor veel bezoekers is dit dan ook hun eerste kennismaking met IJsland.

Je vindt hier onder andere uitgestrekte lavavelden, geothermische activiteit, zwarte lavastranden en veel soorten vogels. Een paar van de bekendste bezienswaardigheden:

  • De Blue Lagoon, één van de populairste toeristische trekpleisters van IJsland, vind je op ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld. Veel reizigers maken van de gelegenheid gebruik om meteen na aankomst of vlak voor vertrek een duik te nemen in het heerlijk warme en lichtblauwe water van de Blue Lagoon. De stoom die van het water opstijgt, kun je al van grote afstand zien.
  • Reykjanesviti, een 31 meter hoge vuurtoren uit 1929. In 1878 werd op deze plaats een eerdere vuurtoren gebouwd, maar die werd acht jaar later verwoest door een aardbeving. De vuurtoren ligt in één van de meest geothermisch actieve gebieden van IJsland. Vlakbij Reykjanesviti ligt het hetebronnengebied Gunnuhver, vernoemd naar de heks Gunna, die hier volgens de sagen de dood vond in het kokende water. Gunnuhver is de grootste kokende modderbron van IJsland met een diameter van 20 meter.
  • Krýsuvík, ook wel Seltún genoemd, is een ander hetebronnengebied op het schiereiland. Je vindt hier pruttelende modderpoelen en prachtig gekleurde bergformaties op korte afstand van het meer Kleifarvatn. De bekende IJslandse misdaadschrijver Arnaldur Indriðason heeft één van zijn boeken, ‘Kleifarvatn’ (Nederlandse vertaling ‘Koudegolf’), zich hier laten afspelen. Een stukje verder richting het zuiden aan de kust vind je de Krýsuvíkurbjarg, een rotskust en broedplaats van enorme aantallen zeevogels (het laatste stukje naar de kust is alleen per 4WD of te voet bereikbaar).