• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Oost-IJsland

Highlights van Oost-IJsland
|

Het oosten van IJsland wordt gekenmerkt door diepe, ruige fjorden, steile bergen en vriendelijke vissersdorpjes. Het is een relatief dunbevolkt gebied, maar rijk aan historie en volksverhalen. Ook IJslands grootste bos Hallormsstaður is hier te vinden, evenals de 118 meter hoge waterval Hengifoss, een van de hoogste watervallen van IJsland.

De ongerepte natuur van Oost-IJsland is bij uitstek geschikt voor zowel korte als langere wandelingen, en voor mensen die op zoek zijn naar stilte en rust is dit een geweldig gebied om te bezoeken. Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Wij hebben hieronder een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Egilsstaðir

De grootste plaats van Oost-IJsland is Egilsstaðir, waar ook een klein vliegveld te vinden is voor binnenlandse vluchten. Egilsstaðir ligt aan de oostelijke oever van het langgerekte meer Lagarfjlót, waar zich volgens de volksverhalen het monster Lagarfljótsormurinn (‘De worm van het Lagarfljót’) schuilhoudt. Vlakbij Egilsstaðir ligt Hallormsstaður, IJslands grootste bos, dat iets meer dan 1% van het land bedekt. De eerste bomen zijn hier in 1903 geplant, maar het grootste deel van de bomen is in de afgelopen 50 à 60 jaar neergezet. Er wordt onder andere onderzocht welke bomen het beste tegen het klimaat op IJsland kunnen. Lees meer over Hallormsstaður…

Aan de noordkant van het Lagarfljót ligt de hoge, smalle waterval Hengifoss, die bereikbaar is na een leuke wandeling. In het gesteente waarlangs de waterval naar beneden valt, wisselen bruingrijze en rode lagen elkaar af.

Papegaaiduikers en andere vogels

In het oosten van IJsland zijn op verschillende plaatsen grote hoeveelheden vogels te vinden. De papegaaiduiker is misschien wel de bekendste vogel van IJsland. Van eind mei tot half augustus is ongeveer 60% van de gehele wereldpopulatie papegaaiduikers op IJsland te vinden en in Oost-IJsland is dit met name op het schiereiland Langanes en op het eilandje Papey in de buurt van Djúpivogur. Op Langanes wonen vrijwel geen mensen, maar des te meer vogels: grote aantallen jan-van-genten, zee-alken, zeekoeten en allerlei meeuwensoorten hebben hier met name ’s zomers hun thuisbasis. Lees meer over Langanes…

De bewoonde wereld

Gelegen aan de schitterende oostfjorden liggen verschillende vissersdorpjes, waar van alles te zien is, zoals gezellige haventjes en felgekleurde huisjes. In Stöðvarfjörður ligt het stenenmuseum van Petra, waar je een bijzondere collectie stenen en mineralen kunt bewonderen. Ook staat hier een oud, blauw kerkje dat is omgebouwd tot hostel. Seyðisfjörður, waar ook de veerboot Smyril Line vanuit Denemarken aankomt, is prachtig gelegen aan de gelijknamige fjord Seyðisfjörður, en pal naast de weg naar dit dorp liggen enkele watervallen.

Ook in Oost-IJsland is nog veel meer te zien en te doen dan hier staat beschreven. Zo is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de stuwdam bij Kárahnjúkar, de op 469 meter hoogte gelegen boerderij Möðrudalur, die daarmee de hoogstgelegen bewoonde plek op IJsland is, en de Sænautasel turfboerderij met grasdak. Lees meer over Kárahnjúkar…

Natuurlijk is het ook mogelijk om uitstapjes te maken naar het ruige binnenland van IJsland, bijvoorbeeld naar de vulkaan Askja en de mooie Snæfell. Meer informatie over het binnenland vind je HIER.

 
> Naar alle regio’s op IJsland

Interesse in een reis door deze regio?

Bekijk hier onze bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge