De regio Oost-IJsland wordt gekenmerkt door diepe, ruige fjorden, steile bergen en vriendelijke vissersdorpjes. Het is een relatief dunbevolkt gebied, maar rijk aan historie en volksverhalen. Ook IJslands grootste bos Hallormsstaður is hier te vinden, evenals de 118 meter hoge waterval Hengifoss, een van de hoogste watervallen van IJsland.

De ongerepte natuur van Oost-IJsland is bij uitstek geschikt voor zowel korte als langere wandelingen, en voor mensen die op zoek zijn naar stilte en rust is dit een geweldig gebied om te bezoeken. Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Wij hebben hieronder een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Egilsstadir

De grootste plaats van Oost-IJsland is Egilsstaðir, waar ook een klein vliegveld te vinden is voor binnenlandse vluchten. Egilsstaðir ligt aan de oostelijke oever van het langgerekte meer Lagarfjlót, waar zich volgens de volksverhalen het monster Lagarfljótsormurinn (‘De worm van het Lagarfljót’) schuilhoudt. Vlakbij Egilsstaðir ligt Hallormsstaður, IJslands grootste bos, dat iets meer dan 1% van het land bedekt. De eerste bomen zijn hier in 1903 geplant, maar het grootste deel van de bomen is in de afgelopen 50 à 60 jaar neergezet. Er wordt onder andere onderzocht welke bomen het beste tegen het klimaat op IJsland kunnen. Lees meer over Hallormsstaður.

Aan de noordkant van het Lagarfljót ligt de hoge, smalle waterval Hengifoss, die bereikbaar is na een leuke wandeling. In het gesteente waarlangs de waterval naar beneden valt, wisselen bruingrijze en rode lagen elkaar af.

Papegaaiduikers en andere vogels

In het oosten van IJsland zijn op verschillende plaatsen grote hoeveelheden vogels te vinden. De papegaaiduiker is misschien wel de bekendste vogel van IJsland. Van eind mei tot half augustus is ongeveer 60% van de gehele wereldpopulatie papegaaiduikers op IJsland te vinden en in Oost-IJsland is dit met name op het schiereiland Langanes en op het eilandje Papey in de buurt van Djúpivogur. Op Langanes wonen vrijwel geen mensen, maar des te meer vogels: grote aantallen jan-van-genten, zee-alken, zeekoeten en allerlei meeuwensoorten hebben hier met name ’s zomers hun thuisbasis. Lees meer over Langanes.

De bewoonde wereld

Ook in Oost-IJsland is nog veel meer te zien en te doen dan hier staat beschreven. Zo is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de stuwdam bij Kárahnjúkar, de op 469 meter hoogte gelegen boerderij Möðrudalur, die daarmee de hoogstgelegen bewoonde plek op IJsland is, en de Sænautasel turfboerderij met grasdak. Lees meer over Kárahnjúkar.

Natuurlijk is het ook mogelijk om uitstapjes te maken naar het ruige binnenland van IJsland, bijvoorbeeld naar de vulkaan Askja en de mooie Snæfell. Meer informatie over het binnenland vind je hier.

Regio’s IJsland

Bekijk hier onze regio’s
Hallormstadurf
Kárahnjúkar dam
Langanes