Skaftafell is sinds 2008 onderdeel van het Vatnajökull National Park en ligt aan de zuidkant van de grote gletsjer Vatnajökull. Voor die tijd, sinds 1967, was het al een zelfstandig nationaal park. In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die met paaltjes worden aangegeven.

Een populaire wandeling is die naar de waterval Svartifoss. Dit is een smalle waterval die omringd is door zwarte basaltkolommen, ontstaan door zeer langzaam afgekoelde lava waardoor het gesmolten gesteente is gekristalliseerd. Basaltzuilen zoals deze vind je op meerdere plekken op IJsland terug, zoals bij de waterval Aldeyjarfoss in het noordelijke hoogland en op Snæfellsnes. Ook voor architecten op IJsland zijn ze een grote bron van inspiratie geweest. Dat is onder andere te zien aan de grote kerk in Reykjavík, de Hallgrímskirkja.

Iets langer is de wandeling naar het uitzichtpunt Sjónarnýpa, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de gletsjertong Skaftafellsjökull en iets verderop de hoogste top van IJsland Hvannadalshnjúkur (2110 meter) aan de ene kant en de uitgestrekte zandvlakte Skeiðarársandur met kleine en grotere gletsjerrivieren die richting de oceaan stromen aan de andere kant. Maar ook voor de liefhebbers van langere (dag)wandelingen biedt het park Skaftafell goede mogelijkheden, bijvoorbeeld naar het dal Morsárdalur met de gletsjer Morsárjökull of naar de prachtig gekleurde rhyolietbergen bij Kjós.

Vanuit Skaftafell worden ’s zomers ook gletsjerwandelingen georganiseerd op de Svínafellsjökull, een uitloper van de Vatnajökull. Kijk bij excursies voor de mogelijkheden.