De papegaaiduiker behoort tot de alken familie (vogelfamilie van de open zee). Ze zijn te herkennen aan het zwart-witte verenkleed en de grote felgekleurde snavel.

Deze kleine, stevige vogel met een kleurrijke snavel wordt in IJsland de ‘Lundi’ genoemd en is in de loop van de jaren het symbool geworden van de Vestmannaeyjar (Westman Eilanden).

Feiten

 • De papegaaiduiker leeft, wanneer het op zee is, een eenzaam leven. De vogel dobbert de hele dag een beetje rond en beweegt zichzelf voort middels de krachtige stoten van zijn poten. Zijn donzige vacht zorgt ervoor dat het dier goed geïsoleerd is tegen de kou en zijn zwart witte kleuren zijn de perfecte camouflage.
 • In de winter en herfst zijn de papegaaiduikers op zee te vinden. Aan het einde van de lente keren ze terug naar land om te gaan broeden. Meer dan de helft van de populatie van de papegaaiduikers zijn te vinden op IJsland. Al komen er steeds minder papegaaiduikers naar IJsland, dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de vissen, die ze eten, verplaatsen door de temperatuurverhoging van de zee.
 • Papegaaiduikers zijn monogame dieren, ze keren namelijk altijd terug naar dezelfde plek. Beide ouders zorgen voor de jonge. De vader houdt zich vooral bezig met het bewaken en onderhouden van het nestje, terwijl de moeder aan het broeden is.
 • De papegaaiduiker legt elke lente maar één ei. De jonge papegaaiduiker brengt het grootste deel van zijn dag door in het nest, waar hij kleine visjes eet. Als de papegaaiduiker volledig gevormd is, dit is ongeveer wanneer een jong 49 dagen oud is, verlaat hij het nest en vliegt hij uit. Het duurt een aantal jaar voordat hij weer terug keert aan land.
 • De ouders zullen het jong verlaten wanneer deze ongeveer 40 dagen oud is. Nieuwsgierigheid naar de rest van de wereld zal ervoor zorgen dat de papegaaiduiker zijn nestje verlaat. Op dat moment loopt, rent en vliegt hij op weg naar de zee waar hij de komende jaren zal leven. In Vestmannaeyjar (Westman Eilanden, zuidkust van IJsland) komt het regelmatig voor dat daar, rond de uitvliegperiode, jonge verdwaalde papegaaiduikers gewoon over straat lopen. De lokale bevolking zullen de jonge vangen, ze voeren en loslaten op het moment dat ze hem gewogen en gemeten hebben.

Locaties

 • Kollafjörður in Faxaflói bay
  Hier bevinden zich twee eilanden, Akurey en Lunday. Er leven daar honderden papegaaiduikers. De eilanden zijn te bereiken per boot vanuit het centrum van Reykjavik
 • Breiðafjörður
  Een mooie baai in het westen van IJsland gelegen tussen Snaefellsnes peninsula en de westfjorden. Er bevinden zich hier ontelbare eilandjes en veel verschillende soorten vogels.
 • Ísafjarðardjúp, de westfjorden
  Het eiland Vigur, ligt in het fjord, is een goede plek om papegaaiduikers te spotten.
 • Borgarfjörður Eystri, Oost-IJsland
  Grote kolonie papegaaiduikers zijn te vinden op het eiland Hafnarhólmi. Je hebt hier de kans om oog in oog te komen te staan met de papegaaiduikers.
 • Fáskrúðsfjörður, Oost-IJsland
  Op het eiland Skrúður vind je een van de grootste grotten, van de oost kust van IJsland. Net zoals een populaire papegaaiduikerskolonie.
 • Zuidkust van IJsland
  In Íngólfshöfði ten zuiden van de Öræfajökull gletsjer, Reynisfjall dichtbij Vík í Mýrdal en Dyrhólaey zijn papegaaiduikers te vinden.
 • Vestmannaeyjar (Westman Eilanden)
  Hier vind je de grootste kolonie papegaaiduikers van heel IJsland. Je kan het eiland bereiken doormiddel van een boot of vliegtuig.

 

Excursies

Enkele plaatsen kun je zelf bezoeken om de papegaaiduikers te zien maar er zijn ook super leuke excursies te boeken. Onze favoriet is de papegaaiduikers excursie bij Ingólshöfði waarbij je op een hooiwagen achter een tractor naar de vogelrots gaat.