De Kjölur hoogland-route loopt tussen twee gletsjers door: de Langjökull aan de westkant en de Hofsjökull aan de oostkant. Bij helder weer heb je dan ook schitterende uitzichten op beide gletsjers.

De weg is ongeveer 200 kilometer lang, waardoor je prima op één dag van zuid naar noord (of andersom) kunt rijden, terwijl je ook nog tijd hebt om onderweg te genieten van de afgelegen natuurpracht.

Verschillende zijpaden van de Kjölur brengen je bij interessante gebieden. Als je de route in het zuiden begint, kom je allereerst langs het deltagebied Hvítárnes, waar gletsjerwater van de Langjökull zich een weg baant door het ruige niemandsland. Vervolgens kun je een zijpad inslaan dat je bij het kleurrijke rhyolietgebergte Kerlingarfjöll brengt. De naam Kerlingarfjöll betekent ‘gebergte van de oude vrouw’ en is te danken aan een 25 meter hoge, donkere zuil die ‘Kerling’ (oude vrouw) wordt genoemd. Het hoogste punt van het gebergte is de Snækollur met 1477 meter. 

Kerlingarfjöll is een gebied met uitstekende wandelmogelijkheden door het heuvelachtige gebied en langs stomende heetwaterbronnen. Een ander groot hetebronnengebied aan de Kjölur is Hveravellir (de naam betekent dan ook ‘hetebronnenvelden’), waar naast kokend hete bronnen ook een geothermisch verwarmd bad is waar je in kunt zitten. Veel van de bronnen in Hveravellir hebben een naam, zo vind je er bijvoorbeeld ‘Groene bron’, ‘Rode bron’ en ‘Blauwe bron’, maar ook ‘Donderende heuvel’. De thermale activiteit is zo sterk in dit gebied, dat je ook in het nabijgelegen lavaveld op veel plekken stoom uit de grond ziet komen.