Reisadvies IJsland autorondreizen

Wij hebben verschillende soorten individuele IJsland autorondreizen, zowel in de zomer als de winter. Vind je de keuze lastig? Vraag ons om persoonlijk reisadvies IJsland en we vinden samen de reis die het beste past bij jouw wensen.

De reizen op de website gelden vooral ter inspiratie. We zijn zeer ervaren in het samenstellen van reizen op maat. Dus misschien heb jij zelf al een mooie route in gedachte op IJsland. Wij houden hem dan voor je tegen het licht, zodat het ook een reis wordt die voldoet aan je verwachtingen en de mogelijkheden die IJsland biedt. Wat je plan ook is, we helpen je graag aan het beste reisadvies IJsland voor jouw reis.

Samen zijn we Creating Stories | IJslandspecialist.

#wearecreatingstories

Logo Creating Stories WE ARE CREATING STORIES

Met de auto IJsland rondrijden is de ideale manier om dit schitterende land te verkennen en voor al onze autorondreizen geldt: veel zien in een rustig tempo. Er is genoeg tijd onderweg voor kortere wandelingen, fotostops, inkopen doen of gewoon stilletjes genieten van een bijzondere plek onderweg. Voor dagwandelingen en dagexcursies kun je beter een extra dag inlassen en wij adviseren je daarbij graag.

Wat is inbegrepen?

Bij onze autorondreizen in IJsland zijn de huurauto en alle overnachtingen vooraf gereserveerd. Ook de aansluitende vlucht is bij de reissom inbegrepen en wordt direct met de reservering van de autorondreis ingeboekt. Wel zo makkelijk! Bij elke autorondreis hoort bovendien een uitgebreid informatiepakket ter waarde van circa € 40 met veel tips, wetenswaardigheden en brochures uit IJsland, de beste wegenkaart, de Dominicus-reisgids IJsland en een gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving.

De huurauto

Je ontvangt de huurauto al op het vliegveld en levert deze daar na afloop ook weer in, maar uiteraard is het ook mogelijk om de auto eerder of elders in te leveren. De routes zijn zó gekozen dat je binnen de mogelijkheden en het tijdsbestek langs de mooiste plekjes komt en het meeste uit de reis haalt. De afstanden per dag liggen meestal tussen de 170 en 350 kilometer. Natuurlijk mag je van de route afwijken, maar de overnachtingsplaatsen liggen vast. In de winter en het voorjaar is een vierwielaangedreven auto (4WD) aan te bevelen. Bij elke reis staat aangegeven of een 4WD noodzakelijk is voor die betreffende reis en welke uitstapjes je alleen kunt maken met een 4WD. Voor de reizen die niet door het hoogland gaan, volstaat een gewone auto, maar met een 4WD kun je natuurlijk wel meer. Meer informatie over autohuur en de bijbehorende verzekeringen vind je hier.

Accommodatie

In de reisbeschrijvingen wordt vermeld in welke omgeving de accommodatie zich bevindt. Dit is echter wel afhankelijk van de beschikbaarheid, waardoor de locatie ook wel eens 30 kilometer verderop kan zijn.Je overnachting in eenvoudige hotels, guesthouses en boerderijen op basis van logies en ontbijt in 2-persoons kamers met opgemaakte bedden. Je kunt kiezen uit:

 1. kamers met slaapzak (je moet je eigen slaapzak meenemen);
 2. kamers zonder d/t (douche en wc zijn dan op de gang);
 3. kamers mét d/t (eigen douche en wc op de kamer);
 4. kamers met d/t plus. (dit zijn iets luxere accommodaties met eigen douche en wc op de kamer. Deze mogelijkheid wordt niet altijd op de site of in de brochure vermeld. Wil je een prijsopgave voor kamers met d/t plus? Neem even contact op met ons kantoor! )

De prijzen hebben wij berekend op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamers in hotels, guesthouses en boerderijen. Bij de autorondreizen met vakantiehuisjes overnacht je uiteraard hoofdzakelijk in vakantiehuisjes, exclusief alle maaltijden. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende accommodaties.

Vluchtprijzen

De prijs van de retourvlucht is afhankelijk van de bezetting in het vliegtuig op het moment van reserveren. Het vliegtuig is verdeeld in verschillende klassen en iedere klasse heeft een beperkt aantal stoelen per vlucht beschikbaar, waar ook een vast tarief aan vast zit. Kortom: hoe vroeger je boekt, des te groter is de kans dat je in een goedkopere klasse kunt reizen. Als je een reis boekt, kunnen drie situaties ontstaan:

 1. De vluchtklasse waarop de prijs van de autorondreis is gebaseerd, is beschikbaar. Je betaalt de reissom zoals in de brochure staat vermeld.
 2. De vluchtklasse waarop de prijs van de autorondreis is gebaseerd, is niet meer beschikbaar. Het verschil tussen de twee klassen wordt bij de reissom, zoals in de brochure staat vermeld, opgeteld.
 3. De vluchtklasse waarop de prijs van de autorondreis is gebaseerd, is nog beschikbaar, maar er is ook een goedkopere klasse beschikbaar. Je krijgt korting! Het verschil tussen de twee klassen wordt op de reissom in mindering gebracht.

Kijk hier voor meer informatie over vliegen naar IJsland.

Vertrekdata

Met uitzondering van de vakantiehuisjesreizen zijn er geen vaste vertrekdata; deze kun je helemaal zelf bepalen. Iedere autorondreis kan dus op iedere gewenste datum vertrekken (behalve in de winter, want dan zijn er niet dagelijks directe vluchten). De vertrekdatum bepaalt de reissom bij de autorondreizen. In verband met het reserveren van accommodatie en de beschikbaarheid van vliegtuigstoelen adviseren we je om tijdig te boeken. Let op: de eerste en laatste dag van een autorondreis gaan vaak grotendeels op aan de vlucht. Bij een 11-daagse reis heb je dus 9 volle dagen op IJsland.

Laag- en hoogseizoen

Bij elke reis staat aangegeven in welke periode je de betreffende reis kunt maken en wat de bijbehorende prijzen zijn. De hoogseizoensprijzen zijn van toepassing van half juni tot eind augustus en buiten deze periode gelden voordeligere tarieven.

Korting voor kinderen

Bij de autorondreizen (met uitzondering van de vakantiehuisjesreizen) zijn de overnachtingen van een kind tot en met 5 jaar gratis en kinderen van 6 tot en met 12 jaar overnachten voor de helft van de prijs. Dit geldt echter alleen indien het kind op de slaapkamer van de twee ouders slaapt en er mag maar één kind op de kamer! Daarnaast zijn er soms mogelijkheden voor familiekamers, maar deze zijn op aanvraag. Heb je interesse, vraag ons naar de mogelijkheden.

Verlenging

Het is altijd mogelijk om een autorondreis te verlengen, mits je dit bij de boeking hebt aangegeven. Bijvoorbeeld omdat je een extra dag wilt inlassen omdat je bijzondere interesses hebt, zoals vogels, geologie of vissen, als je een dagwandeling of dagexcursie wilt doen of een extra dag in Reykjavík of ergens anders wilt doorbrengen, of omdat je nog een dag of enkele dagen met een jeep of excursie het binnenland in wilt (bijvoorbeeld naar Laki of naar Landmannalaugar} of een (meerdaagse) paardrijdexcursie wilt doen. Uiteraard is verlenging in Reykjavík zónder huurauto ook mogelijk. Je levert de auto dan aan het einde van de rondreis in bij de autoverhuurder in Reykjavík en je reist op de dag van vertrek met de Flybus naar het vliegveld. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

Reizen op maat

Wij hebben bijzonder veel ervaring met reizen op maat. Heb je zelf een reis in gedachten en vind je deze niet terug in ons programma? Geen probleem! Graag stellen wij voor jou een reis samen die aan je wensen tegemoetkomt. Bel of mail ons dus gerust!

Individuele autorondreizen in de winter

Elke reis die in de winter naar IJsland gaat, is in principe een ‘noorderlichtreis’, want bij elke reis maak je kans om dit prachtige fenomeen te zien. Wij bieden twee soorten individuele winterrondreizen aan: vanuit hotels, guesthouses en boerderij-accommodaties en vanuit vakantiehuisjes. De vakantiehuisjesreizen zijn uitermate geschikt voor als je naar het noorderlicht wilt zoeken. Er is vrijwel geen lichtvervuiling en sommige huisjes hebben zelfs een eigen hot pot op de veranda, zodat je ‘s avonds vanuit de hot pot de hemel kunt afspeuren naar het noorderlicht! Let op, het noorderlicht is het beste te zien tot eind maart. Wil je na die datum het noorderlicht zien, zul je heel laat ‘s avonds of ‘s nachts naar buiten moeten gaan. In de winter adviseren wij om een 4WD auto te huren, vanwege de weers- en wegomstandigheden in deze maanden.

Inbegrepen bij alle autorondreizen in IJsland (geldt niet voor de vakantiehuisjesreis):

 • internationale retourvlucht met Icelandair of Transavia en luchthavenbelastingen
 • accommodatie op basis van 2-persoonskamers en ontbijt of budgetaccommodatie
 • huurauto met onbeperkt aantal km’s, zoals aangegeven in het dagprogramma
 • WA-verzekering en CDW en TP (zie ook onder Autohuur)
 • uitgebreid informatiepakket, goede wegenkaart, Dominicusreisgids IJsland en routebeschrijving
 • vakantiehuisjesreizen zijn inclusief bedlinnen, tenzij anders aangegeven

Niet inbegrepen bij alle IJsland autorondreizen:

 • lunches en diners (bij budgetaccommodaties en vakantiehuizen: alle maaltijden)
 • Keflavík-toeslag huurauto (€ 20)
 • eventuele afkoop eigen risico verzekering of Super-CDW
 • eventuele reis- en annuleringsverzekeringen
 • brandstof
 • reserveringskosten (eenmalig € 35 binnen NL) en bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50)

Voor al onze IJsland autorondreizen geldt: veel zien in een rustig tempo. Er is genoeg tijd onderweg voor kortere wandelingen, fotostops, inkopen doen voor de lunch en gewoon stilletjes genieten van een bijzondere plek onderweg. Voor dagwandelingen en dagexcursies kun je beter een extra dag inlassen. Wij adviseren je graag daarbij. Bij onze autorondreizen zijn de vlucht, de huurauto met CDW, TP en onbeperkt aantal kilometers én alle accommodatie vooraf gereserveerd! Dat is erg comfortabel.

De aansluitende vlucht met Icelandair of Transavia is bij de reissom inbegrepen en wordt direct met de reservering van je autorondreis ingeboekt. Wel zo makkelijk. Meer hierover onder ‘vluchtprijzen’. Je ontvangt je auto al op het vliegveld en je levert hem daar na afloop ook weer in. De routes zijn zó gekozen, dat je binnen de mogelijkheden en het tijdsbestek langs de mooiste plekjes komt! De afstanden per dag liggen meestal tussen de 170 en 350 km. Natuurlijk mag je van de route afwijken, maar de overnachtingsplaatsen liggen vast. De 11-daagse autorondreis ‘Het Fascinerende Hoogland‘ en de 15-daagse autorondreis ‘Hoogland Compleet‘ is alleen voor vierwielaangedreven auto’s. Voor de overige autorondreizen volstaat een gewone auto maar met een 4WD kunt u natuurlijk wel meer.

De temperaturen liggen in de winter tussen de -10°C en +5°C in het zuiden van IJsland. Niet extreem koud, maar met name de wind en de eventuele neerslag kunnen ervoor zorgen dat het best koud kan zijn. Zorg voor warme schoenen/laarzen en een warme wind- en waterdichte jas. Een regenbroek kan al zeer handig zijn om je te wapenen tegen de regen, maar zeker ook tegen de wind. Vergeet muts, sjaal en handschoenen niet!

Elke IJsland autorondreis in de winter, is in principe altijd een ‘noorderlichtreis’, want bij elke reis maak je kans om dit prachtige fenomeen te zien. Wij bieden twee soorten individuele winterrondreizen aan: vanuit hotels, guesthouses en boerderij-accommodaties en vanuit vakantiehuisjes. De vakantiehuisjesreizen zijn uitermate geschikt voor als je naar het noorderlicht wilt zoeken. Er is vrijwel geen lichtvervuiling en sommige huisjes hebben zelfs een eigen hot pot op de veranda, zodat je ‘s avonds vanuit de hot pot de hemel kunt afspeuren naar het noorderlicht! Let op, het noorderlicht is het beste te zien tot eind maart. Wil je na die datum het noorderlicht zien, zul je heel laat ‘s avonds of ‘s nachts naar buiten moeten gaan. In de winter adviseren wij om een 4WD auto te huren, vanwege de weers- en wegomstandigheden in deze maanden.

Op onze website vind je heel veel informatie om je te laten inspireren en voor te bereiden op je reis naar IJsland.

Naar alle informatie over IJsland

Inspiratie en verhalen over IJsland

We are Creating Stories
IJsland
25x IJsland mooiste plekken
IJsland mooiste plekken Ontdek de betoverende schoonheid van IJsland terwijl we je meenemen op een reis langs 25x IJsland mooiste plekken. Van majestueuze nationale parken en allesverpletterende gletsjers tot vulkanische landschappen waar je niet uit gefotografeerd raakt. Laat je verrassen door het unieke karakter van dit woeste en wondermooie eiland, waar de natuur op elke hoek van het eil
IJsland
Highlights van de Westfjorden
De Westfjorden in IJsland zijn een regio die vaak wordt overgeslagen, aangezien deze ‘uit de richting’ ligt en niet op de route ligt waar de meeste highlights voorkomen. De keuze om deze prachtige regio links te laten liggen, is volkomen onterecht. De highlights van de Westfjorden bieden zoveel moois. En ja, er zijn bijzonder geïsoleerde gebieden, maar juist die desolate oorden, midden in
IJsland
Reisverhaal studiereis IJsland 2023
Studiereis IJsland 2023 "Kunnen we jouw studiereis alvast gaan boeken?", vroegen we deze zomer amicaal in onze vacaturetekst. Zo'n belofte maakt schuld. Daarom reisden reisspecialisten Tessa en Rosa en roadbook-koningin Annemiek eind september tezamen richting IJsland. Voor een diepe duik in de watervallen, gletsjers, lagoons, (kust)routes en regenplassen van IJsland. Lees hier het hele reisv
IJsland
De meest actieve vulkanen op IJsland
IJsland staat bekend om zijn gevarieerde landschappen met geisers, vulkanen, gletsjers, fjorden en kloven. De soms bizarre landschapsvormen zijn het gevolg van vele duizenden jaren seismische en vulkanische activiteit. De meest actieve vulkanen op IJsland hebben de voornaamste bijdrage geleverd aan hoe het landschap zich in de loop der tijd heeft gevormd. Op IJsland zijn er zo’n 140 vulka
IJsland
Papegaaiduikers
De papegaaiduiker behoort tot de alken familie (vogelfamilie van de open zee). Ze zijn te herkennen aan het zwart-witte verenkleed en de grote felgekleurde snavel. Deze kleine, stevige vogel met een kleurrijke snavel wordt in IJsland de ‘Lundi’ genoemd en is in de loop van de jaren het symbool geworden van de Vestmannaeyjar (Westman Eilanden). Feiten De papegaaiduiker leeft, wanne