Zoals je in het zuiden de Golden Circle hebt die je langs een aantal hoogtepunten van Zuid-IJsland brengt, heb je in het noorden de minder bekende Diamond Circle. Minder bekend, maar daarom niet minder mooi!

De Diamond Circle bestaat onder andere uit Mývatn, Húsavík, Dettifoss en Ásbyrgi. Voor meer informatie over het gebied rond Mývatn kijk je hier.

HÚSAVÍK

Húsavík wordt gezien als één van de beste plekken voor walvissafari’s in heel Europa. Vanuit de gezellige haven worden dagelijks (en in de zomer meerdere malen per dag) walvisexcursies georganiseerd. Ook vind je in Húsavík het Walvismuseum. Even ontspannen kun je doen in één van de hot pots bij het zwembad van Húsavík.

DETTIFOSS

De indrukwekkende waterval Dettifoss, met een gemiddelde waterverplaatsing van 193 m3 per seconde, wordt beschouwd als de krachtigste waterval van Europa. De Dettifoss is 44 meter hoog en 100 meter breed.

ÁSBYRGI

De hoefvormige kloof Ásbyrgi (‘Godenburcht’) is 3,5 kilometer lang en 1,1 kilometer breed, is een bijzondere bezienswaardigheid. Er wordt gezegd dat deze kloof is ontstaan toen Sleipnir, het achtbenige paard van de god Óðinn (Odin), struikelde en hier een hoef op aarde zette. Bovendien wordt Ásbyrgi gezien als de hoofdstad van het verborgen volk (‘huldufólk’), die in de omliggende rotsen zouden leven.