De regio van de Askja vulkaan is erg indrukwekkend. Voor mensen die in de zomermaanden in het noordelijke deel van IJsland reizen en een uitstap willen maken (vanaf ongeveer 26 juni) naar een van de meest spraakmakende vulkanen die IJsland rijk is, dan is de weg F-88 de route naar dit fenomeen: de Askja vulkaan.

Naar de vulkaan Askja reizen, een van de indrukwekkendste kraters op IJsland

De Askja is een actieve vulkaan en de laatste eruptie was in 1961. Dit gebied is slechts drie maanden per jaar bereikbaar (juli, augustus, september). De Askja vulkaan bestaat uit drie caldera’s. De grootste stamt uit vroegere tijden en heeft in het oostelijke deel van IJsland 45 km3 puimsteen achtergelaten, dat zeker in de directe omgeving van de vulkaan veel terug te vinden is. Het gebied werd veel gebruikt voor de training van astronauten die in het kader van het Apollo-project naar de maan reisden. De uitbarsting in 1875 heeft een krater (2e uitbarsting) gevormd die zich heeft gevuld met koud water. Het meer van bijna 12 km2 is op het diepste punt bijna 220 meter diep. Het is het diepste meer van IJsland. Na de uitbarsting van 1875, waarbij veel vee omgekomen is, besloten veel IJslanders te emigreren naar o.a. Canada. Aan de noordoostkant van deze krater ligt een nieuwere maar kleinere explosiekrater genaamd Víti, die gevuld is met natuurlijk warm water, zeer de moeite waard voor een bezoek. De explosiekrater is 150 meter breed, 60 meter hoog en 80 meter diep en aan de noordkant loopt een natuurlijk gevormd pad naar het warme water beneden. Het water is blauw/groen en heeft een aangename temperatuur. Je kunt er heerlijk in zwemmen.

Bereikbaarheid

Wil je zelf naar de Askja vulkaan rijden dan heb je een goede 4WD nodig. De weg F-88 kent twee rivierdoorsteken en het wegdek is van redelijke kwaliteit. Vanaf de hut voert een weg van ongeveer 8 kilometer naar een parkeerterrein vanwaar het nog een halfuur lopen is naar de krater Víti voor een heerlijk warm bad. Achter de hut (Dreki) is een kloof (Drekagil) en aan het einde van die kloof is een kleine maar mooie waterval. Dit is ongeveer 30 minuten lopen vanaf de hut. Ook gaan er georganiseerde excursies vanaf Myvatn naar de vulkaan. Klik hier voor meer informatie over de excursie naar de Askja vulkaan in een bus of in een Super Jeep.