• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Golden Circle

De ultieme hoogtepunten van het zuiden
|

De drie bekendste hoogtepunten van IJsland, Þingvellir, Gullfoss en Geysir, vormen samen de Golden Circle. Ook al is de Golden Circle inmiddels uitgegroeid tot een relatief drukbezochte toeristische trekpleister, het is een blijft een must see voor iedereen die naar IJsland gaat.

Gullfoss

De ‘gouden waterval’ Gullfoss is een imposante, fotogenieke waterval, waarbij het water in twee stappen in een lange kloof valt. De waterval is een onderdeel van de rivier Hvítá (‘witte rivier’), die ontstaan is bij het meer Hvítárvatn bij de gletsjer Langjökull. Ongeveer 40 kilometer verder stort het water bij de Gullfoss ruim 32 meter naar beneden om vervolgens verder te stromen richting Selfoss, daar samenkomt met de rivier de Sog en uiteindelijk in de Atlantische Oceaan uitkomt. Het water bij Gullfoss stort ’s zomers met gemiddeld zo’n 130m3 per seconde de kloof in. De naam ‘gouden waterval’ dankt Gullfoss aan het feit dat er door de gigantische kracht waarmee het water in de kloof valt grote wolken nevel omhoog komen, die bij zonnig weer vrijwel altijd een mooie regenboog veroorzaken.

Geysir

Bij Geysir vind je de originele geiser waar ook de naam ‘geiser’ van is afgeleid. Geysir zelf is op dit moment niet actief, maar de nabijgelegen Strokkur spuit elke 5 à 10 minuten enorme hoeveelheden water de lucht in. Vroeger spoot Geysir zelf regelmatig een straal van 40 tot 60 meter omhoog, maar door kleine aardverschuivingen én omdat veel toeschouwers rommel in de geiser gooiden om hem te activeren, is dit niet langer het geval en ‘slaapt’ Geysir. Geysir en Strokkur maken deel uit van een groot geothermisch gebied in het dal Haukadalur. Hier bevindt zich ook nog een aantal andere bronnen, zoals de Konungshver (koningsbron), Litli Geysir (kleine Geysir) en de meestal felblauwgekleurde Blesi. Vanaf de berg Laugarfjall heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied.

Þingvellir

Het nationale park Þingvellir is niet alleen prachtig om doorheen te wandelen, het is ook historisch gezien een zeer belangrijke plaats. Zo werd hier in het jaar 930 ’s werelds eerste parlement opgericht, het Alþingi, en in 1262 werd in Þingvellir besloten dat IJsland onder de macht van Noorwegen zou komen. In 1798 vond er de laatste openluchtvergadering plaats en in 1800 werd het parlement overgebracht naar Reykjavík. Maar nog steeds staat Þingvellir centraal als het gaat om belangrijke historische gebeurtenissen, want op 17 juni 1944 werd IJslands onafhankelijkheid hier uitgeroepen, in 1974 werd massaal het 1100-jarig bestaan van IJsland gevierd en in 2000 werd herdacht dat 1000 daarvoor het christendom op IJsland als godsdienst werd aangenomen.
Þingvellir is ook de plaats waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven. Het maakt deel uit van een 6 km brede en 40 km lange verzakking en nauwkeurige metingen tonen aan dat de aardplaten jaarlijks zo’n 1 à 2 cm van elkaar af schuiven. Een bijzondere ervaring is dan ook om te duiken of snorkelen in de kloof Silfra, tussen deze twee platen in. De breuk tussen de continenten is op een prachtige manier te zien bij Þingvellir. Het kerkje (Þingvallakirkja) en de waterval Öxarárfoss maken het geheel tot een buitengewoon fotogenieke plaats. Þingvellir is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

En om de cirkel compleet te maken…

Vlakbij Selfoss bevindt zich de met water gevulde krater Kerið, een leuke toevoeging aan de Golden Circle en zeker de moeite waard om even te bezoeken. En tussen Þingvellir en Geysir vind je de geothermische baden van Fontana, een mooi aangelegde spa op een schitterende locatie naast het meer Laugarvatn, speciaal voor diegenen die de Golden Circle uitgerust en ontspannen willen beleven.

 
> Informatie over Zuid-IJsland

Reizen langs deze regio

Bekijk hier onze bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge