Vatnsnes is een schiereiland in Noord-IJsland en ligt net ten oosten van de Westfjorden. Ringweg nummer 1 loopt langs de onderkant van dit schiereiland, maar de route langs de noordelijke kust is zeker het omrijden waard.

Een baai op het noordelijkste puntje van Vatnsnes heet Hindisvík. Je vindt hier een gelijknamige verlaten boerderij en met een beetje geluk zie je ook tientallen zeehonden liggen. Je kunt hier niet dichtbij de zeehonden komen omdat het gebied niet toegankelijk is voor publiek, maar een eindje verderop, bij de verlaten boerderij Illugastaðir, zijn ook vaak zeehonden te zien.

Hvítserkur

Aan de oostkant van het schiereiland kom je Hvítserkur tegen, een 15 meter hoge rotsformatie in zee, waarvan de vorm doet denken aan een drinkend beest. Volgens een oude legende is het een trol, die bij zonsopgang in steen is veranderd. Dit soort verhalen doet zich op meerdere plekken op IJsland de ronde, daar waar bijzonder gevormde rotsen in de zee staan. Hvítserkur dankt zijn naam (‘Wit shirt’) aan de vele vogelpoep op de rots. Bij eb kun je tot aan de rots lopen.