• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Mývatn

Muggenmeer en vulkanische activiteit
|

Het gebied rond Mývatn is één van de droogste en zonnigste plaatsen van IJsland en het staat bekend om de vele vogels die hier te vinden zijn. In de omgeving van Mývatn vind je een grote verscheidenheid aan vulkanische verschijnselen.

Reykjahlíð is een kleine plaats aan het Mývatn met ongeveer 300 inwoners. Er is een aantal hotels, guesthouses en winkels. Een goede plaats om te ontspannen is Jarðböðin við Mývatn. Dit complex van geothermische baden is een rustiger, minder toeristisch alternatief voor de Blue Lagoon.

Het meer

Mývatn is het op drie na grootste meer van IJsland. Door de ondergrondse waterbronnen bevriest het meer nooit volledig, er zijn dan ook veel planten en eenden te vinden. Letterlijk vertaald betekent Mývatn ‘muggenmeer’. In de zomer is vaak te zien waarom, de vele muggenlarven in het water komen dan massaal uit en zweven boven het meer. Gelukkig prikken deze dansmuggen vaak niet en als er een beetje wind staat, heb je er bijna geen last van. De muggen en andere insecten die in en rondom het meer te vinden zijn, zorgen wel voor het rijke vogelleven in het gebied. Er komen meer dan 115 verschillende soorten vogels voor rond het meer en het is één van de door vogelspotters meest bezochte plekken ter wereld.

Vogels

Zo’n 13 soorten eenden kunnen gespot worden op en bij Mývatn. De meest voorkomende is de kuifeend, gevolgd door de topper. Andere veel geziene gasten zijn de IJslandse brilduiker, de middelste zaagbek, krakeend, wilde eend, zwarte zee-eend, ijseend en wintertaling. In de rivier Laxá worden vaak harlekijneenden en eidereenden gespot. Andere vogels die je bij Mývatn tegen kunt komen, zijn de kuifduiker, grauwe franjepoot, ijsduiker, roodkeelduiker en wilde zwaan. Ten noorden van de Vindbelgjarfjall bij Mývatn ligt een beschermd broedgebied. In het broedseizoen is het verboden om dit te betreden. Een overzicht van alle vogels die op IJsland voorkomen vind je in het boek Icelandic Bird Guide dat je via ons kunt bestellen.

Vulkanische verschijnselen en zwavelbronnen

Vlakbij het meer liggen onder andere het kleurrijke solfatarenveld Námaskarð, met zijn stomende (en stinkende!) zwavelbronnen en Dimmuborgir, de ‘duistere burcht’, een prachtig wandelgebied met zeer grillige lavaformaties, waar vooral ‘het gat’ een populaire fotolocatie is. Er zijn paden uitgezet, zodat je tussen de velden kunt wandelen.

Een aanrader is ook zeker een wandeling naar de rand van de krater van Hverfell, een 2500 jaar oude kegelvulkaan, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over Mývatn. De Hverfell is gevormd in slechts enkele dagen. Via twee verschillende paden is de kraterrand te bewandelen. Naast de Hverfell of Hverfjall (de IJslanders zijn er nog niet over uit wat de juiste benaming is) ligt de Lúdent, een vulkaan van hetzelfde type.

In de buurt vind je verder de vulkaan Krafla, waar een indrukwekkende, futuristische krachtcentrale naast is gebouwd waarin energie uit geothermische warmte wordt gewonnen. De vulkaan barstte in 1724 uit waardoor Víti, een explosiekrater gevuld met prachtig turkoois water, is ontstaan. Van 1975 tot 1984 was de laatste reeks uitbarstingen, een periode die nu bekend staat als Kröflueldar, ‘de Kraflavuren’. Ook is er een enorme fissuur (diepe kloof in de aardkorst) te vinden door de aardbevingen die hiermee gepaard gingen.

 
> Informatie over Noord-IJsland

Interesse in een reis door deze regio?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge