• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Cultuur in de stad

Musea, evenementen en nog veel meer
|

Behalve een natuurbestemming bij uitstek is IJsland cultureel gezien ook zeker interessant, waarbij Reykjavík als hoofdstad een belangrijke rol speelt. Je vindt er veel musea gericht op de geschiedenis van het land en de bevolking en ook liefhebbers van moderne kunst komen ruimschoots aan hun trekken. Reykjavík is een trendy stad waar veel artistieke mensen zich hebben gevestigd. Dat zie je bijvoorbeeld terug aan de vele kleine boetiekjes in het centrum die veel IJslands design verkopen, veelal handwerk van lokale kunstenaars.

MUSEA

Een kleine selectie uit het grote aanbod musea in Reykjavík:

 • National Museum of Iceland (Þjóðminjasafnið), voor iedereen die meer te weten wil komen over de kolonisatie van IJsland en de ontwikkeling van de bevolking. Er is een uitgebreide collectie archeologische vondsten en er zijn ook altijd tijdelijke thema-exposities. Dit museum bevindt zich in het centrum van Reykjavík vlak naast de Universiteit van IJsland.
 • National Gallery of Iceland (Listasafn Íslands), een museum met vooral veel kunst van IJslandse bodem uit de 19e en 20e eeuw, maar ook internationale werken van bijvoorbeeld Picasso en Appel. Je  vindt Listasafn Íslands in het centrum in de buurt van het stadhuis.
 • Reykjavík Art Museum (Listasafn Reykjavíkur), op drie verschillende locaties in de stad bevinden zich onderdelen van dit museum, dat zich vooral richt op moderne kunst, zowel schilderijen als beeldhouwwerken.
 • Reykjavík 871±2, een interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Reykjavík. De locatie van het museum is bijzonder, omdat het precies daar staat waar één van de eerste huizen op IJsland heeft gestaan en waar archeologen resten van hebben gevonden. Dit museum staat midden in het centrum in de buurt van het stadhuis.
 • Saga Museum, waar een aantal van de IJslandse saga’s wordt verteld door middel van levensechte wassen beelden. Een leuke manier om meer te weten te komen over de rijke literaire geschiedenis van IJsland die hier tot leven wordt gebracht. Het museum bevond zich tot begin 2014 in Perlan maar is inmiddels verhuisd naar het centrum van Reykjavík nabij de haven.

HARPA

Naast musea zijn er natuurlijk ook andere manieren om van de IJslandse cultuur te proeven. Inmiddels niet meer weg te denken van de skyline van Reykjavík is bijvoorbeeld het futuristisch vormgegeven concertgebouw Harpa, waar regelmatig grote en kleinere concerten worden gehouden, van opera’s tot moderne bands en cabaretvoorstellingen. De akoestiek is er uitstekend en het gebouw ziet er niet alleen van buiten bijzonder uit maar ook zeker van binnen. Ook als je niet naar een concert gaat, is een bezoekje aan Harpa dus de moeite waard. Klik hier voor een overzicht van de komende voorstellingen op de website van Harpa.

 

ZWEMBADEN

Ervaar Reykjavík zoals een local en bezoek één van de vele zwembaden die de stad rijk is! Het is niet alleen een manier om lekker te ontspannen maar ook een belangrijk deel van de IJslandse cultuur en een leuke manier om misschien eens een gesprek aan te knopen met de IJslanders. Of je nu gaat zwemmen of alleen wilt ronddobberen in een heerlijk warme hot pot: een bezoekje aan het zwembad is sowieso de moeite waard. De meeste zwembaden zijn in de openlucht, maar er zijn ook enkele overdekte zwembaden. Het grootste en bekendste bad is Laugardalslaug vlakbij het Laugardalur park. Het heeft onder andere een bad voor baantjes, een recreatief bad met twee glijbanen, een stoombad en natuurlijk meerdere hot pots. Je vindt dit Laugardalslaug aan de Sundlaugarvegur – de ‘Zwembadweg’.

Overigens vind je niet alleen in Reykjavík een groot aantal zwembaden, over het hele land verspreid zijn veel openluchtzwembaden te vinden, vaak op bijzondere fraaie locaties met uitzicht op de omgeving en soms ook op zee. Van een paar van deze zwembaden vind je foto’s aan de rechterkant van deze pagina. Naast gewone zwembaden zijn er ook speciale spa-locaties te vinden op IJsland, zoals de bekende Blue Lagoon in het zuidwesten van het land, de wat kleinschaligere Mývatn Nature Baths (Jarðböðin) in het noorden en het nieuwe Fontana Spa tussen Þingvellir en Geysir. En wat te denken van de tientallen natuurlijke warme badjes die je op verschillende plekken kunt vinden. Kijk hier voor een overzicht van een aantal van deze badjes.

 

EVENEMENTEN

De evenementenkalender van Reykjavík zit vol festivals en activiteiten op het gebied van kunst, muziek, theater en sport: voor ieder wat wils. Enkele grote evenementen in 2019-2020:

 • Winter Lights Festival (6-9 februari 2020), de korte, donkere winterdagen op IJsland zijn ideale omstandigheden voor dit festival, waarbij verschillende prominente gebouwen en plekken in Reykjavík op spectaculaire wijze worden belicht.
 • Reykjavík Arts Festival (6-21 juni 2020), een multidisciplinair festival waar zowel IJslandse als internationale artiesten hun kunsten vertonen op het gebied van (klassieke) muziek, dans, theater en opera.
 • Festival of the Sea (eerste weekend van juni), een festival dat in het teken staat van de zee en hoe belangrijk de zee en visserij voor de ontwikkeling van IJsland is (geweest). In het havengebied van Reykjavík wordt van alles georganiseerd, van demonstraties tot spellen en proeverijen.
 • Reykjavík Marathon & Culture Night (24 augustus 2019), terwijl enkele duizenden sporters in de frisse IJslandse lucht proberen hun beste tijd neer te zetten bij de marathon, is er voor alle andere mensen van alles te beleven op het gebied van cultuur. De straten van Reykjavík zijn gevuld met gratis concerten en culturele activiteiten en de dag wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow.
 • Iceland Airwaves (6 t/m 9 november 2019), het grootste muziekfestival van IJsland, waar zowel IJslandse als internationale bands optreden. De optredens vinden plaats op verschillende locaties in de stad, van het concertgebouw Harpa tot de kleinste cafés. Met een beetje geluk kun je ‘s avonds ook het noorderlicht nog spotten.

Meer informatie over evenementen, exposities en workshops in Reykjavík, kijk dan op Visit Reykjavík.

 
> Informatie over Reykjavík

Reizen langs deze regio

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge